Waxolás

Rex-king-of-ski-waxes-flagA sífutó léceink talpa egyfajta nejlon anyag amely elég puha a hókristályokkal szemben( wax nélkül kifehérednek, kilugosodnak)  és nem elég csúszós, ezért  szüksége van egyfajta bevonatra.A csúszó felületeken különféle csúszó waxokat alkalmazunk, a klasszikus fogówaxos síknél pedig gripwaxot vagy clister.  A waxok felvitele lehet melegen (ezek jóval tartósabbak) és lehet hidegen. Itt gyors waxokról beszélünk.  A spray vagy liquid waxok könnyen kezelhetők és viszonylag jó eredményeket lehet velük elérni.

Ennyit nagyjából mindenki tud a waxolásról.

Mi a tapasztalatainkat az évek során gyűjtöttük rengeteg wax elkoptatásával. Sokszor mellényúltunk de azért ma már sikerül pár gyors lécet waxolni!  Ezek megosztásával ötletet szeretnénk adni és nem irányt mutatni. Nincs benne nagy ördöngősség. csinálni kell, próbálgatni, időt szánni rá és klasszisokkal élvezetesebb lesz a sífutás!

 

A skate vagy korcsolyázó sífutóléc waxolása:

A skate sík waxolása nagyon fontos az előre haladás miatt. Egy jól sikló sí nem csak gyors és kevesebb erőkifejtést igényel, de a fölfeléken sem akad meg a szálkázó mozgás végén. Folyamatosabb lehet a mászás.

Itt is tudnunk kell milyen hőmérsékletű körülmények között fogunk sífutni! Ennek megfelelően válasszunk waxot. A poket gyorswaxok általában 0 és -15 között vannak megadva, ezzel kapjuk amit kapunk. A melegwaxoknál ez ezerféle” lehet.

Figyelem, a melegwaxot csak megfelelő felszerelés és waxállvány birtokában próbáljuk, különben hamar kukába kerülhet a kedvencünk!

Tehát egy durva kendővel és a féktisztító spray segítségével zsírtalanítjuk a sífutó lécünk talpát (vagy eltávolítjuk a régi waxot)

A talp teljes felületét ellátjuk a megfelelő wax-al, és, mivel ezek általában alkoholos oldású gyorswaxok ezért tegyük félre 10 percre a léceket. Miután porszárazra száradtak a alján lévő filcdarabbal jól fényesítsük fel a talpakat, majd a puha kendőnkkel tovább fényesítjük. Ezt a műveletet érdemes minden alkalommal elvégezni!

A melegwaxoláshoz is szívesen adunk tanácsot személyesen!

 

 

 

Klasszikus sífutóléc waxolása:

A jó klasszikus sífutó léc talpa teljesen sima. Az előre haladás érdekében a cipőtalp alatti rész fogó wax-al látjuk el, a többi felületet csúszóval. Érdemes időt szánni rá és vágni újságpapírból 2cm széles csíkokat. A két sít egymás mellé kell fektetni és a kötés alá sorakoztatni a papírcsíkokat. Mikor ráállunk a kötésre (egyenletesen mindkét lécre!) a könnyen kicsusszanó csíkokat eltávolítjuk és jelet rakunk azoknak a széléig amiket a sík “becsípnek”  egy alkoholos filccel.

Ez a talp alatti terület (ahonnan kicsúsztak a papírcsíkok) a fogówaxxal kezelendő rész!(jelöljünk  2-2cm-rrel beljebb mert egy hullámosabb pályához érdemes beljebb waxolni!)

Az ilyen sífutó lécek kezelésére ajánlatos az alábbi szettet beszerezni: 2 féle textil kendő (az egyik durva a másik puha ) autós féktisztító spray (sokkal olcsóbb mint a sífutós wax lemosó, több van benne, egyébként ugyan az!)pezsgős parafa dugó, folyékony/paszta állagú vagy pocket csúszówax, három, különféle hóhőmérséklethez megfelelő fogó wax. +-0,+2-6,-5-15 kb.

Ezzel a szettel simán túl lehet élni egy sífutó tábort is!

A csúszó felületek kezelése ugyan az mint a skate léceken. A talp alatti jelölt területekre a fogówaxot fel kell dörzsölni! Ez lehet kis fémtégely amit körbehámozunk és lehet papírcsíkra felvitt fogówax (a kis tégely egyszerűbb és tisztább) Miután felvittük a fogówaxot jöhet a csúcstechnika a pezsgős dugó! Ezzel egyenletesen eldörzsöljük a ragacsos waxot és kész a művelet! A Waxunk legyen mindig a hó és a levegő hőmérsékletének megfelelő. A melegebb wax összeszedi a havat, a hidegebb nem fog! Ne legyünk lusták cseréljük le a fogó waxot ha reggel óta melegedett az idő. Pár perc az egész és az élmény megéri.

Egy jó fogówaxos sífutó léc kétszer gyorsabb mint bármely pikkelyes sí!

+1 ötlet: a nem kívánatos fogówax nagyrészét gyorsan eltávolíthatjuk egy műanyag autós jégkaparóval! A többi a féktisztító dolga!

Pikkelyes sík:

A pikkelyes sífutó lécel talpát teljes egésszében kezelhetjük siklówaxxal vagy a pikkelyezett részeket hótapadásmentesítővel is (nincs sok értelme ha kerül rá csúszówax)

Ha ennél többet szeretnél egy waxolástól mi szívesen a pályához igazítjuk a

léceidet.

Swix vagy TOKO  fluorkarbon alapú melegwaxokkal, vagy a csúcstechnikát képviselő Swix Cera HF és F sorozatú porokkal!NordicGrip_TItelseite3167Z-2

Talp javítás, gyertyázás csiszolás: 2000Ft-tól

Normál meleg wax kezelés: 2500Ft-tól

Új sí első waxolása alap+ hószerint: 3000Ft-tól

Swix Cera F: hívj

!