Sífutó kötések

A sífutó kötések biztosítják a kötetlen de stabil kapcsolatot a sífutó cipő és a sí között. Ezek nem biztonsági, leoldó kötések mert a sarokrész alapvetően nincs rögzítve a futó mozdulat jellege miatt.

Jelenleg három fajta sífutó kötést használunk.

A Salamon rendszere az SNS profil. Ez a kötés lehet automata, csak bele kell lépni és oldásnál a síbottal le kell nyomni, vagy skate melyen a fej le-fel nyitásával rögzítjük a kötést. Ezeknél a kötéseknél a sí billenését a cipő orránál elhelyezett gumibak akadályozza meg. Stabil kötés, elnyűhetetlen. A cipőből nehéz eltávolítani a belefagyott jeget.

 az SNSpilot mely inkább a versenyzők kötése. Itt a gumibak helyett egy pilot” kar van a kötésen elhelyezve mely a “pilotos” cipőkön lévő második keresztpálcába rögzül. Ez kapható klasszik (gyengített rugó erő a lépés miatt) és kapható skate verzióban is. Stabil kötés de nehezen viseli a túl sok esést. A cipőből nehéz eltávolítani a belefagyott jeget.

az északiak nagy kedvence a Rottefella NNN kötése. Ez kapható automata klasszikus kötésként túra, pikkelyes, nordic cruising lécekhez. Kettő vékony jégbordával ellátott talapzata elég széles, könnyedén veri ki a cipő talpába ragadt jeget. A léc stabilizálását itt is egy gumibak végzi.

Kapható T”sorozatként az elején lévő kar rögzítésével és oldásával  sport verseny körülményekhez. Valamint a világ legegyszerűbb, legkönyebb, legjobb(szubjektív) kötéseként Rottefella Xcelerator néven. Egyetlen trükkös kar és két műanyagdarab, egy gumibakkal. Ennyi kell én nem több. (a széleit elég könnyű letörni de nagyon jó kötés)

 A Rottefella kötései készülnek az úgynevezett “NIS” platnival ellátott síkhez is. Nagy előnyük , hogy nem kell megfúrni a sífutó léceket és a pálya minőségéhez, valamint a sítudásunkhoz állítható a kötés pozíciója!